Blåkveite
Sesong
Heile året, ho vert sjeldan seld fersk i sommarmånadene.
Utbreiing
Nord-Atlanteren
Storleik
Hannfisken vert sjeldan over 70 cm og 4 kg, hofisken sjeldan over 100 cm og 13 kg.
Med andre ord
Latin: Reinhardtius hippoglossoides
Engelsk: Greenland halibut
Fransk: Flétan noir
Tysk: Schwartzer Heilbutt
Gyteområda for blåkveite strekkjer seg langs eggakanten mellom Vesterålen og Spitsbergen. Arten vert seint kjønnsmoden – hannen ved fire–fem-årsalderen og hoa først ved ni–ti-årsalderen. Oppvekstområdet er hovudsakleg ved Svalbard. Som vaksen, kjønnsmoden fisk lever ho langs eggakanten ved 600–1200 meters djup, men ho kan òg finnast på grunnare farvatn.
Fisket etter blåkveite skjer frå eggakanten nordover til Prins Karls Forland på Svalbard. Bestanden har halde seg på eit lågt nivå gjennom dei siste femten åra, men tek seg no sakte opp att. Fisket er strengt regulert i eit forsøk på å auka bestanden. Blåkveite vert fanga med botntrål, line eller garn.
Blåkveita vert mest seld røykt, heil og i skiver. Røykt blåkveite passar best til koking eller i omnsbakte retter. Ho vert gjerne servert med lys saus og kokte grønsaker.
Innhaldet av omega-3-feittsyrer varierer med årstidene. Blåkveita er også ei god kjelde til vitamin D.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.