Brisling
Fisket etter fjordbrisling skjer i hovudsak i fjordane i Sør-Noreg. Fangstane vert sette i «lås» eller steng i minst tre døgn for at tarmen skal tømma seg før fisken går til fabrikkane. I tillegg vert det drive fiske etter havbrisling i Nordsjøen. Brisling vert fanga med snurpenot.
Brislingen vert for det meste seld frosen eller i vidareforedla form. Brisling er eit viktig råstoff for næringsmiddelindustrien, og i Noreg vert hermetiske påleggsprodukt av brisling selde som sardinar og ansjos. Fersk brisling kan steikast og grillast. Arten vert òg mykje brukt til fiskemjølproduksjon.
Brisling er ei god kjelde til omega-3-feittsyrer og vitamin D og har òg eit høgt innhald av vitamin B12.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.
Hugselappen
Sesong
Juni–januar
Storleik
14–15 cm, opptil 15 g
Med andre ord
Latin: Sprattus sprattus
Engelsk: Sprat
Fransk: Sprat, esprot
Tysk: Sprotte