Hopp til innhald

Fagstoff

Makrell

Makrellen er ein hurtigsymjande fisk som om sommaren og utover hausten opptrer i store stimar langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og i det sørlege Norskehavet. Han kan verta 20 år gammal, og livnærer seg hovudsakleg av småfisk som ungar av torsk, sild og brisling.
Makrell. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Makrellen vert kjønnsmoden i tre–fire-årsalderen. Mot slutten av året vandrar den kjønnsmodne makrellen mot gyteområdet vest og sørvest for Irland, der gytinga startar i mars.

Makrell. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Fangst og fangstreiskapar

Fisket skjer hovudsakleg i sommarhalvåret. Fartøy som tek del i fisket, varierer frå båtar som driv med garn og dorg på kysten, til store, havgåande snurparar. Årleg landar norske fiskarar mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Noreg.

Bruk

Makrellen vert seld som ferske og frosne filetar og som heil fisk. Det er mange produkt av makrell, mellom anna varmrøykt, kaldrøykt og peparrøykt makrell i tillegg til fleire variantar av hermetisk og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan steikjast, kokast eller grillast, og han eignar seg til graving. Steikt makrell med rømmesaus er ei velkjend delikatesse.

Stekt makrell med tilbehør. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Næringsinnhald

Om våren har makrell lågt feittinnhald (ca. 3 prosent), medan haustmakrellen kan innehalda opptil 30 prosent feitt og dermed store mengder omega-3-feittsyrer. Han er òg ei god kjelde til vitamin D og B12.

Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.

Hugselappen

Sesong

April–november

Utbreiing

Skagerrak, Nordsjøen og det sørlege Norskehavet.

Storleik

Opptil 66 cm og 3 kg, sjeldan over 40 cm.

Med andre ord

Latin: Scomber scombrus

Engelsk: Mackerel

Fransk: Maquereau

Tysk: Makrele

CC BY-NC-SARettshavar: Norges sjømatråd
Sist fagleg oppdatert 30.04.2020

Læringsressursar

Fiskeartar