Uer
Kjønnsmoden vanleg uer har næringsområdet sitt i Barentshavet, der paringa skjer i august–oktober. Egga vert derimot først befrukta i februar–mars. Ueren legg ikkje egg som dei fleste andre fiskar, men føder i staden levande avkom. Dei vert fødde på djupt vatn og er då 5–7 mm lange.
Bestanden er rekna som sårbar, derfor er fisket strengt regulert.
Dei største uerfangstane vert tekne med garn, trål og snurrevad i Nord-Noreg. Bifangst av uer vert teke heile året over store delar av norsk økonomisk sone og i Svalbard-sona.
Ueren vert seld som ferske filetar, salta heil fisk eller filetar. Ferske filetar kan steikjast og grillast. Uer er òg ein utmerkt fisk til wokretter, og han taklar både chilipepar, kvitlauk og soyasaus. Salt uer passar derimot best til koking med tradisjonelt tilbehøyr som rotgrønsaker og poteter.
Feittinnhaldet i uer kan variere ein del, men vanlegvis er det cirka 1 gram omega-3-feittsyrer per 100 gram filet. Uer er i tillegg ei god proteinkjelde.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.
Hugselappen
Sesong
Heile året
Utbreiing
Nord-Atlanteren
Storleik
Opptil 100 cm og 15 kg
Med andre ord
Latin: Sebastes spp.
Engelsk: Redfish
Fransk: Sébaste, Chèvre
Tysk: Rotbarsch, Goldbarsch