Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Riktig oppbevaring av mat

Denne filmen handler om oppbevaring av lett bedervelig mat på forskjellige lagre som kjølerom, fryserom og tørrvarelager. I tillegg går vi gjennom merking av matvarer og begreper som «siste forbruksdag» og «best før».

Skriv en kort definisjon av disse begrepene:

  • kjølerom
  • lett bedervelig
  • fryserom
  • holdbarhet
  • tørrvarelager
  • siste forbruksdag
  • best før

Spørsmål

  1. Hvordan kan oppbevaring av mat påvirke kvaliteten?
  2. Hvor mange grader skal det være på et kjølerom, og hvorfor?
  3. Hva menes med lett bedervelige matvarer, og hvordan skal slike oppbevares?
  4. Forklar hva som menes med varerullering.
  5. Forklar hvordan du kan oppbevare ytrefilet av okse over lengre tid.
  6. Hvorfor har butikker og større bedrifter ofte flere kjølerom og fryserom?
  7. Hva kjennetegner et tørrvarelager?
  8. Tabellen viser en oversikt over ulike matvarer. Sett kryss for riktig oppbevaring av matvarene. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre.



    Kjølerom

    Fryserom

    Tørrvarelager

    olivenolje

    fiskekaker

    ytrefilet av okse

    ris

    poteter

    reker i lake

    skallreker

    mel

    sukker

    havregryn

    tomater

    slangeagurk

    hel makrell

    makrell i tomat

  9. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre, beskriv hvorfor.
  10. Når du selv pakker varer til oppbevaring, er det viktig at du merker varene tydelig. Hvordan bør du merke varene?
  11. Forklar hva merkingen av følgende varer bør inneholde: kjøttdeig, ris, pasta, fiskefilet.
  12. Hva er forskjellen på «siste forbruksdag» og «best før»?

Praktisk oppgave

Ta to gulrøtter og to agurker. Legg en gulrot og en agurk på kjølerom og en gulrot og en agurk i romtemperatur i en uke. Beskriv kvaliteten på varene etter en uke.

CC BY-NC-NDRettighetshaver: Snöball Film AS
Sist faglig oppdatert 07.06.2020

Læringsressurser

Hygiene og mikrobiologi