Filmen handler om personlig hygiene ved arbeid på kjøkken og i bedrifter som arbeider med matvareproduksjon. Du får se eksempel på smittekilder, riktig håndvask, riktig bekledning og inndeling av ren og uren sone på arbeidsplassen.
Spørsmål
- Hva menes med trygg mat? Forklar.
- Tegn opp den produksjonslinja du jobber på. Hva er rene og urene soner? Beskriv dette.
- Hvilke bestemmelser regulerer den rene sonen? Hvilke krav stilles til din personlige hygiene?
- På hvilken måte er det størst fare for at du kan bringe smittestoffer inn i produksjonslokalene?
- Hva er bakterier? Gi eksempler på noen bakterier du ikke bør finne på et kjøkken.
- Hva er mugg?
Praktiske oppgaver
- Hva er mikroorganismer? Pakk tre laksebiter på tre forskjellige måter – en vakuumpakket – en i plastfilm – en i papir. Oppbevar dem i samme kjøleskap. Hvilken av dem utvikler synlige mikroorganismer først? Forklar hvorfor.
- Ta avtrykk av for eksempel kjøkkenredskaper, arbeidsbenk, nøkler, mynter, rene og urene fingre i hver sin petriskål med agar. Skriv hva slags avtrykk som er tatt, på hver petriskål. Sett petriskålene i et varmeskap i noen døgn, og se hva som skjer. Forklar hvorfor noen skåler har oppblomstring av mikroorganismer, mens andre ikke har det.
CC BY-NC-NDSkrevet av Snöball Film AS.
Sist faglig oppdatert 20.02.2018