Hopp til innhold

Kortfilm

No man is an island

Tre muslimske venner griller og drikker øl ved ei elv i nærheten av Oslo. Blant hverdagslig prat dukker det opp både politiske og eksistensielle spørsmål. Litt utpå kvelden kommer en fremmed mann som kaller seg Jesus og slår seg ned sammen med dem.

Om filmen

Novellefilmen No man is an island er filmskaper Ali Parandians debutfilm. I 2017 ble filmen kåret til årets beste norske kortfilm ved Bergen internasjonale filmfestival (BIFF). Rollene som de tre kameratene tolkes av skuespillerne Arman Surizehi, Bhkie Male og Khalid Mahamoud.

Det finnes flere litterære referanser i No man is an island. Filmens tittel er lik tittelen på et dikt av John Donne. Det refereres også direkte til dette diktet, og til Olav H. Hauges dikt Det er den draumen, i løpet av filmen.

No man is an island

Tre kompiser møtes en sommerdag ved elva for å grille, drikke øl og bade. Det er en stund siden de har sett hverandre. Carlos har vært på reise i Europa. Amir har bestemt seg for å kutte ut studiene for en periode, og Effi har et mål om å levere inn meldekort hos NAV.

De snakker om løst og fast. Stemninga er god, og latteren sitter løst, men samtalene er også preget av alvor. De deler erfaringer om hvordan de ofte føler seg fremmedgjorte, og at de opplever å være nederst på rangstigen i samfunnet på grunn av hudfarge og innvandrerbakgrunn.

Litt utpå kvelden kommer en synlig beruset mann bort til dem. Han kaller seg Jesus og ønsker å bomme både sigaretter og øl. Han spør dem om de er muslimer, og om de planlegger et terrorangrep. Er han ganske enkelt bare så full at han ikke vet hva han sier, eller er det hele ment som en rasistisk provokasjon?

Relatert innhold

CC BY-SASkrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 17.03.2022

Læringsressurser

Mediefortellinger om kropp, helse og seksualitet