Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Annerledeshetens ansikt

Ansiktet er noe av det første vi fester oss ved når vi møter et annet menneske. Hvordan er det å gå rundt med et annerledes ansikt? Og hvordan reagerer vi når vi møter mennesker med et annerledes utseende på tv-skjermen?

Oppgave 1

NRK-serien Ikke spør om det utfordrer uvitenhet om og fordommer mot mennesker som på ulike måter skiller seg ut fra det som er vanlig. Serien ligger på NRK Skole. Se episoden "Annerledes ansikt" ovenfor.

  1. Hva lærte denne episoden deg om årsakene til et annerledes utseende?

  2. Hva lærte du om hvordan folk reagerer på et annerledes utseende?

  3. Hva lærte du om å takle det å ikke se ut som alle andre?

Oppgave 2

Det er sjelden vi møter mennesker med annerledes utseende i tv-ruta. Og det er enda sjeldnere at de ikke opptrer i rollen som offer eller monster.

Mørkhåret kvinne med noe annerledes ansiktsform sitter i rullestol og er ikledd selskapskjole. Hun smiler mot kamera på rød løper. Foto.
  1. Beskriv hvordan karakteren Clarissa Mullery blir framstilt i den britiske krimserien Tause vitner (originaltittel Silent Witness). Dersom du ikke har sett serien på NRK eller Netflix, kan du søke etter informasjon på nettet.

  2. Finn informasjon om skuespilleren Liz Carr. Hvem er hun, og hvorfor har hun et annerledes utseende? Les for eksempel denne artikkelen om henne i den engelske avisa The Sun.

  3. Kjenner du til andre underholdningsserier der mennesker med annerledes utseende spiller sentrale karakterer? Hvilke egenskaper blir tillagt disse karakterene?

Et lite barn ligger på magen og smiler mot kamera. Barnet har skråstilte øyne og ansiktstrekk som er karakteristiske for Downs syndrom. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave 3

  1. Se traileren til filmen Detektiv Downs (2013) på YouTube. Hvilke kvaliteter tilfører skuespiller Svein André Hofsø denne filmen i hovedrollen som privatdetektiv Robert Bogerud?

  2. Kjenner du til andre mediefortellinger der personer med Downs syndrom har en framtredende rolle? Hvordan blir de framstilt i disse mediefortellingene?

  3. Diskuter med en medelev: Hvordan reagerer dere når dere ser mennesker med et annerledes utseende på film, på fjernsyn eller i sosiale medier? Hvorfor reagerer dere slik?

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 17.03.2022

Læringsressurser

Mediefortellinger om kropp, helse og seksualitet