Hopp til innhold
Oppgave

Rasisme i fotballen

Banankasting på svarte spillere i fotballverdenen har skjedd mange ganger og har vanligvis en rasistisk motivert bakgrunn. Tidligere har liknende episoder utløst voldsomme reaksjoner fra andre spillere.

Dani Alves

Under fotballkampen mellom Barcelona og Villareal i 2014 reagerte den brasilianske fotballspilleren Dani Alves, som er svart, helt annerledes. Han plukket opp bananen og spiste den, før han fortsatte kampen med et hjørnespark.

Du kan se klippet "Dani Alves bites the racism" på YouTube.

  • Sett dere sammen i grupper på 3–5 elever.
  • Diskuter hvorfor spillere som blir utsatt for banankasting, oppfatter det som rasisme.
  • Er det rasistisk? Prøv å komme fram til en begrunnelse alle er enige i. Bruk definisjonen på rasisme over i begrunnelsen.
  • Del begrunnelsen med klassen.
  • Hva ligger bak en slik handling som å kaste banan etter en spiller med mørk hudfarge, tror dere? Hva vil tilskueren oppnå?

Kevin-Prince Boateng

I fotballkampen mellom AC Milan og Pro Patria i 2013, nekter den svarte fotballspilleren Kevin-Prince Boateng å fortsette kampen etter rasistiske ytringer fra tribunene. Kampen ble avbrutt.

Du kan se klippet "Stop the game because of racist chants against Boateng 03-01-2013" på YouTube

Diskuter i gruppa: Hva synes dere om måtene Dani Alves og Kevin-Prince Boateng reagerer på? Begrunn svaret. Del med klassen.

#WeAreAllMonkeys

Hendelsen med Dani Alves startet en bananbølge på sosiale medier, hvor både idrettsutøvere, kjendiser, politikere og vanlige folk viste sin solidaritet under hashtaggen #WeAreAllMonkeys.

  • Søk opp #WeAreAllMonkeys i Google bildesøk eller i et sosialt medium dere bruker og se på bildene sammen i gruppa.
  • Diskuter hvorvidt Dani Alves' reaksjon og bananbølgen på sosiale medier kan bidra til å bekjempe rasisme. Hva er mulighetene og begrensningene?
  • Er det andre ting man kan gjøre for å stoppe rasismen i fotballen?

Denne oppgaven er basert på undervisningsopplegget "Rasisme i fotballen" på Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme.

Rettighetshaver: Dembra
Sist faglig oppdatert 14.10.2020