Hopp til innhold

Fagstoff

Hvem er passasjerene?

Når du skal planlegge en busstransport, er det viktig at du kjenner passasjergruppa slik at du kan yte best mulig service.
Busspassasjerer på vei inn i en buss. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Passasjergrupper

Eksempler på grupper kan være

  • elever fra barneskole, ungdomsskole eller videregående skole

  • idrettslag

  • pensjonister

  • personer med ulike funksjonshemminger

Når du kjenner gruppa, kan du også planlegge bedre ut fra de ønskene og behovene passasjerene dine har.

Barn

Barn er lekende vesener som kan ha vanskelig for å sitte i ro. Ved et fast opplegg som skolekjøring eller liknende kan det være lurt å møte gruppa før transporten tar til. Da kan barna få vite litt om sjåførens arbeid, trafikken og trafikkregler og hvilke forventninger som stilles til dem som passasjerer. På lengre turer må det være med voksne som kan ha oppsyn med barna.

Ungdom

De fleste ungdommer er hyggelige mennesker, men ungdom kan likevel være ei mer utfordrende gruppe å transportere enn små barn.

Når du planlegger transport av yngre mennesker, må du være forberedt på høy latter, høylytt prating og musikkspilling. Regn også med at de ikke alltid hører etter eller følger det som blir sagt og bestemt. Som sjåfør bør derfor være en som kan snakke med ungdommene og få respekt. Under turen bør det også være med foresatte som kan sette grenser.

Det kan også være vanskelig å få samla gruppa igjen etter stopp, for da går ungdommen gjerne på toalettet, handler litt og så videre. Det er derfor viktig at tidspunkter og annet viktig blir presisert på forhånd.

Eldre

Eldre mennesker er det mindre uro med – de vil vanligvis ha ro og lav musikk og nyheter på radioen.

Men eldre kan også ha problemer med å bli sittende rolig lenge. Det kan derfor være aktuelt å legge inn hyppigere stopp der det er anledning til å strekke på beina. Velg gjerne steder som er lett tilgjengelige fra bussen når du stopper for mat- eller toalettpauser.

Det er også viktig å tenke over at eldre kan få medisinske problemer som krever assistanse. Det kan derfor være lurt at reiselederen og bussjåføren er godt kjent med førstehjelp og kan løse akutte medisinske problemer.


CC BY-SASkrevet av Gunnar Ottesen og Mette Broen.
Sist faglig oppdatert 05.04.2022

Læringsressurser

Hvordan planlegge?