Hopp til innhald
Fagartikkel

Søtpotet

Søtpoteta kjem opphavleg frå Sør-Amerika, men blir no dyrka i alle tropiske område. Som namnet seier er denne poteta søtare enn vanleg potet og inneheld 5 prosent sukker mot vanleg 0,5 prosent.

Eigenskapar og haldbarheit

Trass i namnet er ikkje søtpoteta i slekt med vanleg potet sjølv om bruksområda kan vere like. Søtpoteta er avlang i forma og kan bli ganske stor. Ho har variantar med både oransje og kvitt fruktkjøtt. Den oransje varianten er mest nytta hos oss. Fargen på skalet kan variere frå lys brunt til raudt. Smaken er søtleg og kan minne om gulrot.

Søtpotet har lang haldbarheit og kan oppbevarast i fleire månader under ideell temperatur og luftfukt. Ved lagring bør temperaturen vere mellom 12 og 16 gradar.

Bruksområde

Søtpotet kan både steikast i skiver, kokast eller bakast. Ho er ei velsmakande grønsak til kjøttrettar eller i wok. Kokt søtpotet bør skrellast. Koketida er den same som for vanleg potet. Søtpotet er veldig godt eigna som bakt potet med salt, pepar og ein klatt med smør og kan òg kuttast i bitar og steikast i panne eller i wok. Søtpotet blir nytta til kaker og i dessertar, som til dømes i sweet potato pie – søtpotetpai.

Næringsinnhald

Søtpotet inneheld meir karbohydrat i form av sukker enn vanleg potet. Ho er òg rik på vitamin A.

Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.

Kvalitetskrav

Søtpoteta er større enn vanleg potet og kan vege opptil 5 kilo. Ho skal vere glatt i skalet, heil og fast i konsistensen. Ho skal vere utan vekstsprekker, inntørking eller mjuke flekker.

Film om søtpotet

I den korte filmen under kan du lære meir om søtpotet og få tips til korleis ho kan bli laga til og servert.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

Latin: Ipomoea batatas
Engelsk: sweet potatoe
Tysk: Süsskartoffel, Batate
Fransk: batate douce