Hopp til innhald
Fagartikkel

Reddik

Reddik er ein gammal kulturplante som stammar frå Kina. Det finst fleire variantar av reddik, og alle blir rekna som rotdelikatesser. Dei ulike variantane er forskjellige i form, farge og storleik.

Utsjånad og lagring

Den mest nytta reddiken er den vi kallar for sommarreddik, som har kulerund form og raud farge. Vi har også vinterreddik, som er ein noko mindre kjend variant. Han liknar på gulrota i form og er rund og avlang med ein lysare raud farge. Reddik har ein frisk og litt sterk smak. Dette kjem av at han inneheld sennepsolje.

Den norske sesongen strekker seg frå mai til august. Ved lagring bør reddik lagrast kjølig, helst mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Reddik må først vaskast i kaldt vatn. Han kan deretter etast , heil, i skiver eller kutta til salat. Reddik er godt tilbehøyr til ost og høyrer såleis til eit ostebord saman med druer, kiwi og stongselleri. Han kan òg etast saman med dipp eller som pålegg, eller han kan kokast i 10–15 minutt og serverast som varm grønsak til kjøtt og fisk.

Kvalitetskrav

Sidan reddik finst i ulike variantar, kan vi generelt seie at knollane skal ha fast, kvitt fruktkjøtt og vere saftige. Dei må vere heile og harde utan blaute eller mørke flekker. Sommarreddik, som ofte kjem i buntar, skal ha friske, grøne blad.

Næringsinnhald

Reddik er kalorifattig og inneheld noko vitamin C. Likevel gjer det låge forbruket at dette ikkje har nokon ernæringsmessig verdi.

Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.

Film om reddik

I den korte filmen under kan du lære meir om reddiken og få tips til korleis han kan bli laga til og servert.

Slik lagar du til reddik. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Raphanus sativus var. sativus
engelsk: radish
tysk: Radieschen
fransk: radis

CC BY-SA 4.0Rettshavar: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist fagleg oppdatert 20.08.2024