Hopp til innhald

Fagstoff

Reddik

Reddik er ein gammal kulturplante som stammar frå Kina. Det finst fleire variantar av reddik, og alle blir rekna som rotdelikatesser. Dei ulike variantane er forskjellige i form, farge og storleik.
Reddik. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Den mest nytta reddiken er den vi kallar for sommarreddik, som har kulerund form og raud farge. Vi har også vinterreddik, som er ein noko mindre kjend variant. Han liknar på gulrota i form og er rund og avlang med ein lysare raud farge.

Reddik har ein frisk og litt sterk smak. Dette kjem av at han inneheld sennepsolje.

To egg som er dekorerte med peparkorn og diverse grønsaker slik at dei ser ut som mus. To reddikskiver som er stukne inn i kvart egg, tener som øyre. Foto.

Bruksområde

Reddik må først vaskast i kaldt vatn. Han kan deretter etast , heil, i skiver eller kutta til salat. Reddik er godt tilbehøyr til ost og høyrer såleis til eit ostebord saman med druer, kiwi og stongselleri. Han kan også etast saman med dipp eller som pålegg, eller han kan kokast i 10–15 minutt og serverast som varm grønsak til kjøt og fisk.

 Ein stor bunt reddikar som nettopp er plukka frå jordet. Foto.

Kvalitetskrav

Sidan reddik finst i ulike variantar, kan vi generelt seie at knollane skal ha fast, kvitt fruktkjøt og vere saftige. Dei må vere heile og harde utan blaute eller mørke flekker. Sommarreddik, som ofte kjem i buntar, skal ha friske, grøne blad.

Næringsinnhald

Reddik er kalorifattig og inneheld noko C-vitamin. Likevel gjer det låge forbruket at dette ikkje har nokon ernæringsmessig verdi.

Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.

Hugselappen

Norsk sesong:

mai–august

Med andre ord:

latin: Raphanus sativus var. sativus
engelsk: radish
tysk: Radieschen
fransk: radis

Lagring:

0–2 °C

CC BY-SARettshavar: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist fagleg oppdatert 25.03.2020

Læringsressursar

Rotgrønsaker