Abbor
Abboren er utbredt over hele Europa nord for Alpene, og i Russland helt øst til Sibir. I Norge har den to utbredelsesområder, ett i nord og ett på Østlandet. Abbor finnes også i flere vann på Vestlandet etter ulovlig utsetting. Ulovlig utsetting av abbor har ført til store ødeleggelser av det øvrige fiskelivet.
Abboren kan bli mer enn 60 cm lang og veie over 4 kg. Størrelsen kan variere betydelig fra vann til vann og fra individ til individ. I vann med stor bestand er den fra 20 til 25 cm, mens den kan nå 50 cm der det er mye mat og gode vekstvilkår. En abbor på en kilo er en stor fisk i Norge, men ikke uvanlig.
Abbor er en hvit fisk med en litt mildere fiskesmak. Abbor blir mest brukt som sprøstekt (småfisk), men den er også egnet i gryter, i suppe, som bakt, dampet, stuet og som kaviar.
Abboren er en god kilde til protein. Den er mager og inneholder lite fett.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Det er tillatt å fiske abbor med stang hele året. Abboren gyter på våren når isen har tint.
- latin:
- Perca fluviatilis
- engelsk:
- European perch
- fransk:
- perche commune
- tysk:
- Flussbarsch