Lyr
Lyren lever i stim i de frie vannmassene ned til 200 meters dyp. Den spiser krepsdyr, sild, brisling og tobis og kan bli åtte år gammel. Fisken gyter på våren, og eggene klekkes etter seks døgn. På vinteren vandrer lyren mot dypere og varmere vann.
Lyren tas vanligvis som bifangst under torskefisket med garn, trål eller dorg.
Lyr er svært godt egnet til farse. Den kan i tillegg både kokes og stekes og brukes i de samme rettene som torsk og hyse. Lyr kan med fordel marineres før den tilberedes.
Lyr er en god proteinkilde og inneholder også en god del vitamin B12 og selen.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Utbredelse
Nordøst i Atlanterhavet.
Størrelse
Opptil 130 cm og 20 kg.
Med andre ord
Latin: Pollachius pollachius
Engelsk: Pollack
Fransk: Lieu jaune
Tysk: Pollack, Steinköhler