Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Uer

Det finnes tre arter av uer i norske farvann. De som fiskes for salg, er vanlig uer og snabeluer, mens lusueren er for liten. Ueren lever langs kontinentalskråningen på 100–500 meters dybde, men den er også fanget på 900 meter. Den livnærer seg hovedsakelig av krepsdyr og fisk.

Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår i august–oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. De fødes på dypt vann, og er da 5–7 mm lange.

Bestand

Bestanden regnes som sårbar, derfor er fisket strengt regulert.

Fangst og fangstredskaper

De største uerfangstene tas med garn, trål og snurrevad i Nord-Norge. Bifangst av uer tas hele året over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbard-sona.

Anvendelse

Uer selges som ferske fileter, saltet hel fisk eller fileter. Ferske fileter kan stekes og grilles. Uer er også en utmerket fisk til wokretter, og den takler både chili, hvitløk og soyasaus. Salt uer passer derimot best til koking med tradisjonelt tilbehør som rotgrønnsaker og poteter.

Næringsinnhold

Uer er en feit fisk, og fettinnholdet er vanligvis cirka 1 gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet. Uer er i tillegg en god proteinkilde.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Sesong

Hele året

Utbredelse

Nord-Atlanteren

Størrelse

Opptil 100 cm og 15 kg

Med andre ord

Latin: Sebastes spp.

Engelsk: Redfish

Fransk: Sébaste, Chèvre

Tysk: Rotbarsch, Goldbarsch

CC BY-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Norges sjømatråd
Maŋemusat ođastuvvon 2020-04-30