Ørret
Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som «vanlig» ørret eller brunørret, og er i samme slekt som atlantisk laks. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA på slutten av 1800-tallet. Den vokser raskt og egner seg i oppdrett. Oppdrettsørret er for det meste regnbueørret, og det er vanligvis denne som serveres på restauranter.
Den fullvoksne ørreten livnærer seg av sild og brisling, mens yngre ørreter først og fremst lever av insekter og snegler. I ferskvann spiser ørreten blant annet det lille krepsdyret marflo. Det er marfloa som gir den røde fargen til fiskekjøttet, og i vann med lite marflo blir fiskekjøttet hvitt.
Ørret fiskes hovedsakelig med garn eller fiskestang. Det foregår lite kommersiell fangst av vanlig ørret, men for sportsfiskeren er den et attraktivt bytte.
Ørret selges fersk eller dypfryst i skiver, fileter eller som hel fisk. Ørretfileten kaldrøykes og varmrøykes, sukkersaltes og spekes. Den passer godt til svært mange typer retter, for eksempel rå til sushi og sashimi, kokt, stekt og grillet. Den er utmerket i wok- og gryteretter. Den kaldrøykte og varmrøykte ørreten kan brukes som pålegg eller i salater, pasta eller i andre kombinasjoner.
Oppdrettsørret er i likhet med oppdrettslaks en god fisk ernæringsmessig. Den inneholder mye omega-3-fettsyrer og er rik på vitaminene A og D.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Mai–september. Oppdrettsørret omsettes hele året.
Størrelse
Ferskvannsørret opptil 80 cm, sjøørret opptil 100 cm, regnbueørret opptil 120 cm. De største ørretene kan veie opptil 50 kg.
Utbredelse
Finnes over hele verden.
Med andre ord
Ferskvannsørret/sjøørret:
Latin: Salmo trutta
Engelsk: Brown trout / Sea trout
Fransk: Truite d'Europe / Truite de mer
Tysk: Forelle/Meerforelle
Regnbueørret:
Latin: Oncorhynchus mykiss
Engelsk: Rainbow trout
Fransk: Truite arc-en-ciel
Tysk: Regenbogenforelle