Brosme
Brosma søker seg til harde og dype områder, og den holder seg gjerne på samme sted gjennom hele livet. Brosma gyter mellom april og juni i et område mellom Skottland, Færøyene og Island. Både egg og yngel flyter omkring like under overflata. Yngelen livnærer seg av plankton, mens voksne brosmer lever av bunnfisk og krepsdyr.
Det norske fisket foregår hele året, i nord hovedsakelig langs eggakanten til cirka 72° nord. Det tas også litt brosme som bifangst i trål. Fisket i sør utøves hovedsakelig av banklineflåten fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
Brosme selges som ferske eller frosne fileter eller lettsaltede fileter. Brosma har et fast fiskekjøtt med en smak som kan minne om hummer, og den kan lett tilberedes i små stykker på woken. Kjøttet er saftig og fint, og i tillegg til stekte retter er den velegnet i ovnsbakte retter. Lettsaltet filet kan kokes eller benyttes som ingrediens i mange ulike retter.
Brosme er en mager fisk og en god proteinkilde. Den inneholder også mye vitamin B12.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Størrelse
Opptil 110 cm og 15 kg
Utbredelse
Brosma lever i det nordlige Atlanterhavet.
Med andre ord
Latin: Brosme brosme
Engelsk: Tusk, cusk
Fransk: Brosme
Tysk: Lumb