Laks
Når lakseyngelen er blitt smolt, forlater den elva og drar ut i havet. Etter to til fire år i havet blir den kjønnsmoden og starter gytevandringen tilbake til elva den kom fra.
Atlanterhavslaks er utbredt i det nordlige Atlanterhavet. Her vandrer den kjønnsmodne laksen inn til kystene og opp i elevene for å gyte. Norge har mange lakseførende vassdrag.
Fisket etter villaks har tradisjonelt vært knytta til laksens vandring mot land for å gyte. I dag er fisket strengt regulert og i hovedsak forbeholdt sportsfiskere. Dette innebærer at tilgangen på vill laks er begrenset.
Norge har vært en pioner i utviklingen av lakseoppdrett og har siden gjennombruddet med sjøbasert oppdrett i 1970-årene beholdt sin posisjon som verdens ledende produsent av atlantisk laks. Som kyst- og eksportnæring har laksenæringen fått svært stor betydning for Norge. Den store produksjonsveksten, som for alvor skjøt fart i 1980-årene, har bidratt til at laksenæringen i dag står for om lag 50 prosent av den samlede eksportverdien (tall fra 2008) av norske fiskeprodukter.
Laks selges fersk eller dypfryst i skiver, som fileter eller som hel fisk. Laksefileten kan også være gravet, kaldrøykt og varmrøykt. Fersk laks kan brukes rå til sashimi og sushi, den kan kokes, stekes og grilles og er utmerket i wok- og gryteretter. Røykt laks kan brukes som pålegg eller i salater, pasta og i andre kombinasjoner.
Oppdrettslaks er ernæringsmessig et glimrende produkt. Den inneholder mye omega-3-fettsyrer og er rik på de fettløselige vitaminene A og D. I tillegg er laks en god proteinkilde.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong:
Fangst av villaks foregår om sommeren. Oppdrettslaks omsettes hele året.
Størrelse:
Villaks kan bli opptil 1,5 meter lang og veie opptil 45 kg.
Med andre ord:
Latin: Salmo salar
Engelsk: Atlantic salmon
Fransk: Saumon atlantique
Tysk: Lachs