Brisling
Fisket etter fjordbrisling foregår i hovedsak i fjordene i Sør-Norge. Fangstene settes i «lås» eller steng i minst tre døgn for at tarmen skal tømme seg før fisken går til fabrikkene. I tillegg drives det fiske etter havbrisling i Nordsjøen. Brisling fanges med snurpenot.
Brisling selges mest frossen eller i produsert form. Brisling er et viktig råstoff for næringsmiddelindustrien, og i Norge selges hermetiske påleggsprodukter av brisling som sardiner og ansjos. Fersk brisling kan stekes og grilles. Arten brukes også mye til fiskemelproduksjon.
Brisling er en god kilde til omega-3-fettsyrer og vitamin D og har også et høyt innhold av vitamin B12.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Juni–januar
Størrelse
14–15 cm, opptil 15 g
Med andre ord
Latin: Sprattus sprattus
Engelsk: Sprat
Fransk: Sprat, esprot
Tysk: Sprotte