Makrell
Makrellen blir kjønnsmoden i tre–fire-årsalderen. Mot slutten av året vandrer den kjønnsmodne makrellen mot gyteområdet vest og sørvest for Irland, der gytingen starter i mars.
Fisket foregår hovedsakelig i sommerhalvåret. Fartøy som deltar i fisket, varierer fra båter som driver med garn og dorg på kysten, til store, havgående snurpere. Årlig lander norske fiskere mellom 140 000 og 160 000 tonn makrell i Norge.
Makrellen selges som ferske og frosne fileter og som hel fisk. Det er mange produkter av makrell, blant annet varmrøykt, kaldrøykt og pepperrøykt makrell, samt flere varianter av hermetisk og påleggsmakrell i tomat. Fersk makrell kan stekes, kokes eller grilles, og den egner seg til graving. Stekt makrell med rømmesaus er en velkjent delikatesse.
Om våren har makrell lavt fettinnhold (ca. 3 prosent), mens høstmakrellen kan inneholde opptil 30 prosent fett og dermed store mengder omega-3-fettsyrer. Den er også en god kilde til vitamin D og B12.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
April–november
Utbredelse
Skagerrak, Nordsjøen og det sørlige Norskehavet.
Størrelse
Opptil 66 cm og 3 kg, sjelden over 40 cm.
Med andre ord
Latin: Scomber scombrus
Engelsk: Mackerel
Fransk: Maquereau
Tysk: Makrele