Blåkveite
Sesong
Hele året, selges sjelden fersk i sommermånedene.
Utbredelse
Nord-Atlanteren.
Størrelse
Hannfisken blir sjelden over 70 cm og 4 kg, hunnfisken sjelden over 100 cm og 13 kg.
Med andre ord
Latin: Reinhardtius hippoglossoides
Engelsk: Greenland halibut
Fransk: Flétan noir
Tysk: Schwartzer Heilbutt
Gyteområdene for blåkveite strekker seg langs eggakanten mellom Vesterålen og Spitsbergen. Arten blir seint kjønnsmoden – hannen ved fire–fem-årsalderen og hunnen først ved ni–ti-årsalderen. Oppvekstområdet er hovedsakelig ved Svalbard. Som voksen, kjønnsmoden fisk lever den langs eggakanten ved 600–1200 meters dyp, men den kan også finnes på grunnere farvann.
Fisket etter blåkveite foregår fra eggakanten nordover til Prins Karls Forland på Svalbard. Bestanden har holdt seg på et lavt nivå gjennom de siste femten årene, men tar seg nå sakte opp igjen. Fisket er strengt regulert i et forsøk på å øke bestanden. Blåkveite fanges med bunntrål, line eller garn.
Blåkveite selges mest røykt, hel og i skiver. Røykt blåkveite passer best til koking eller i ovnsbakte retter. Den serveres gjerne med lys saus og kokte grønnsaker.
Innholdet av omega-3-fettsyrer varierer med årstidene. Blåkveite er også en god kilde til vitamin D.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.