Steinbit
Steinbiten blir kjønnsmoden i seksårsalderen. Gytingen foregår i perioden november–februar på 40–200 meters dyp, tidligst i nordlige og seinest i sørlige områder. Rogna legges på bunnen og voktes deretter av hannen.
Flekksteinbiten (Anarhichas minor) er mer utbredt i arktiske strøk.
Fangsten skjer med bunntrål, bunnline eller bunngarn i Barentshavet og på de nordnorske bankene. Det blir også drevet oppdrett på steinbit.
Steinbit selges som ferske eller frosne fileter. «Ufisken» som folk ikke ville ha, er i dag en ettertraktet kulinarisk godbit. Den er fast i fisken, og den gir oss derfor mange muligheter på kjøkkenet. Den tåler å bli kuttet i strimler og biter, og kan stekes i wok sammen med grønnsaker, krydder og kryddersauser. Steinbit kan stekes, og på grillen er den enkel å håndtere.
Steinbit er, som all annen fisk, rik på protein. Den er i tillegg en god kilde til vitamin A og B12.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Hele året
Utbredelse
Det nordlige Atlanterhavet
Størrelse
Opptil 120 cm og 26 kg
Med andre ord
Latin: Anarhichas spp.
Engelsk: Wolffish, catfish
Fransk: Loup de mer
Tysk: Katfisch