Fruktose og glukose
Glukose er eit karbohydrat og blir også kalla for druesukker. Det finst opphavleg i frukt og bær. Glukose er framstilt av maisstive og smakar mindre søtt enn sukker. Glukosen som blir brukt i konditorbransjen er flytande.
Bruksområde
Glukose blir mykje brukt i konditorbransjen for å få rett konsistens på det bestemte produktet.
Glukose gjer
- marsipanen smidig
- konfekten mjuk
- marshmallows smidige og seige
- at ulike massar, til dømes karamellar, ikkje sukrar seg
Fruktsukker er like søtt som sukker og finst naturleg i frukt, bær, grønsaker og honning. Fruktsukker blir brukt ein del i industrien fordi det er billegare enn sukker og ein kan bruke mindre mengde av det. Det finst òg små pakkar å få kjøpt for forbrukaren.
Bruksområde og eigenskapar
- Fruktsukker eignar seg godt til å bruke i kalde rettar.
- Det løyser seg lett opp i mat.
Fruktsukker er søtare enn vanleg sukker. Det kan derfor vere greitt å redusere sukkermengda i ei oppskrift dersom du bruker fruktsukker.
- 1 dl fruktsukker veg 70 gram, medan 1 dl vanleg sukker veg 90 gram.
Næringsinnhald
Fruktsukker inneheld 100 g karbohydrat per 100 g vare.
Fruktsukker gir ikkje så høg blodsukkerstiging som sukker, og mange diabetikarar vil derfor helst bruke fruktsukker. Det inneheld derimot like mange kaloriar, men har ein låg glykemisk indeks.