Honning
Honninga smakar først og fremst søtt, men ein kan òg kjenne andre smakar som syre, beisk smak og umami.
- Sommarhonning
- er ein mild og lys honningtype som er noko lysare enn lynghonning. Biene hentar nektar frå blomane til bringebær, blåbær, frukttre, kløver og løvetann.
- Lynghonning
- er ein mørkare og litt sterkare honningtype. Biene hentar nektar frå røsslyng.
Biene lagrar honninga i voksceller i bikuben. For å få honninga ut av vokscella blir det brukt ei sentrifuge, som slyngar honninga ut. Ein kan auke haldbarheita ved å varme opp honninga mot 50 °C slik at noko av vatnet fordampar.
- Ei god honning har ein finkorna og smørliknande konsistens.
- Kor fast honninga er, kjem an på kor mykje vatn det er i ho.
- Somme typar honning er flytande, som akasiehonning, fordi ho inneheld svært mykje fruktose. Flytande honning blir ikkje produsert i Noreg.
Honning kan nyttast i ulike kaker, kjeks og dessertar. I matlaging kan ein nytte honning i marinadar og dressingar. Sukker kan bytast ut med honning i dei fleste rettar.
1/2 dl honning svarer til 1 dl sukker.
Honning bør oppbevarast i romtemperatur, og ho er haldbar i mange år.
Honning inneheld i motsetning til sukker litt vitamin, mineral og aminosyrer. Ein kan elles finne ein del antioksidantar i honning, og då særleg i den typen som er mørkast. Innhaldet av antioksidantar varierer, alt etter kva for plantar honninga er hausta frå.
Nyare forsking viser at honning er med på å styrkje immunforsvaret og bidreg til ei betre helse.
Honning er den eldste sukkerkjelda vår, og det er funne spor etter bruk av honning heilt frå bronsealderen. I vikingtida var det vanleg å lage mjød til drikke. I denne alkoholhaldige drikken var honning ein svært viktig ingrediens. I tillegg brukte ein òg honning i kaker og dessertar.
Honning kan innehalde spor av bakterien Clostridium botulinum, og barn under eitt år skal derfor ikkje ha honning. Dei har ikkje bakteriar i tarmen som kan bryte ned denne bakterien.