Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Emulsjoner og miceller

Emulsjoner er blandinger av vannløselige og fettløselige stoffer. For at vann og fett skal holde sammen, trengs det et bindeledd, en emulgator. Undersøk egenskaper til vannløselige og fettløselige stoffer, og finn ut hvilke egenskaper en emulgator har.

Oppgave 1

Simuleringen viser en beholder med en atskilt vann- og fettfase.

  1. Slipp molekyler inn i beholderen ved å trykke på knappen. Det er tre ulike typer molekyler. Disse er lilla, oransje og grå.
  2. Observer hvordan molekylene oppfører seg i de ulike fasene, og avgjør hvilke molekyler som elsker vann (er hydrofile), hvilke som hater vann (er hydrofobe), og hvilke som elsker begge deler.

Oppgave 2

Studer hvordan molekyler med vannelskende (hydrofil) ende og vannavstøtende (hydrofob) ende beveger seg i en blanding med olje og vann.

Oppgave 3

  1. Velg om molekylene skal være i olje eller vann.
  2. Observer hvordan de påvirkes av hverandre og omgivelsene. Molekylene har en vannelskende (hydrofil) ende og en vannavstøtende (hydrofob) ende.

Miceller – såpemolekyler i kuleform

Molekyler organisert i kuleform. Illustrasjon.

Når molekyler organiserer seg slik som i oppgave 3, kaller vi de partiklene som dannes, for miceller. Dette skjer blant annet i såpe. De vannløselige delene av såpemolekylet peker utover mot vaskevannet, mens de fettløselige delene løser opp skitt og smuss på for eksempel klær.

Når flere såpemolekyler går sammen og danner kuleformede miceller, kan disse skylles ut samtidig som de tar med seg skitten som var på klærne.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 10.01.2020

Læringsressurser

Materialer