Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Øv deg på servicerollen!

Når du jobber med salg og reiseliv, vil du møte mange ulike mennesker, i ulik alder, med ulike forventninger og behov. I denne oppgaven får du øvd på hvordan du kan utøve servicerollen slik at du ivaretar kunder og gjester best mulig.
Gruppe på seks personer som rafter i en brusende elv. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

  • Jobb i par eller i små grupper.

  • Velg en av casene nedenfor, og noter forslag til hvordan dere kan håndtere situasjonen som blir beskrevet.

  • Diskuter forslagene fra hver enkelt gruppe i klassen. Finnes det flere gode måter å håndtere situasjonene på?

Case 1 – familie på fem på rafting ved Dagali

Liv og Per har tatt med seg barna sine Emma (8 år), Peder (10 år) og Jens (14 år) på rafting. Vel framme på raftingsenteret har de fått skiftet til våtdrakter, og nå er de klare for opplæring med sikkerhetsinstruksjoner. Hele familien gleder seg til å prøve rafting!

Du jobber som raftingvert i Dagali Opplevelser, og det er du som skal ta deg av opplæringen med familien. Du ønsker å gi dem en best mulig opplevelse, for du vet at raftingsenteret er avhengig av gode tilbakemeldinger på Tripadvisor og i andre sosiale medier.

Idet du setter i gang med sikkerhetsopplæringen, ser du at Peder begynner å bli litt blek, og at tårene renner. Han ser livredd ut!

Hvordan vil du håndtere denne situasjonen?

Case 2 – vennegjeng på hytte-til-hytte-tur

Du er vertskap på en av Turistforeningens hytter i fjellheimen, og vet at det skal komme en vennegjeng på seks personer til hytta lørdag ettermiddag. Samme dag har også tre familier med små barn bestilt både overnatting og middag.

Du ser for deg at det kan bli en utfordring å få det stille i hytta til klokka 23, og tenker derfor at det kan være lurt å ta en liten prat med vennegjengen når de kommer.

Du er også litt bekymret for om de små barna som skal være der, kan komme til å forstyrre de andre gjestene under middagen.

Hvordan vil du håndtere denne situasjonen slik at alle blir fornøyd?

Case 3 – konflikt på lekeland

Du er daglig leder på dette lekelandet. Hvordan vil du håndtere situasjonen som har oppstått, slik at både gjestene og den ansatte føler seg ivaretatt?

CC BY-SASkrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 26.11.2021

Læringsressurser

Servicerollen og omdømme