Oppgåve
Matsvinn i bedrifter
Finn ut korleis bedrifter handterer matavfall og reduserer og utnyttar matsvinn.
I denne oppgåva skal de finne ut korleis ulike bedrifter handterer matavfall og matsvinn.
Slik gjer de:
- De får utdelt ei oversikt over bedrifter der du eller medelevane dine er, eller har vore, utplasserte.
- Gå saman i grupper på to eller tre, og vel ei av bedriftene frå oversikta.
- Lag ei liste med spørsmål som de ønskjer å stille denne bedrifta. Gjer gjerne dette saman i klassen. Døme på spørsmål er: Kva råvarer har størst svinn? Korleis utnyttar de desse råvarene? Kor mykje mat blir kasta i bedrifta? Kor mykje meiner de sjølve at matsvinnet kostar i kroner og øre? Har de tenkt på korleis de kan redusere svinnet? Kan svinnet utnyttast på ein eller annan måte?
- Avtal tidspunkt for intervju med bedrifta.
- Noter svara de får frå bedrifta, på ein plakat, og heng plakaten opp i klasserommet.
- Les plakatane frå alle gruppene, og finn punkt som bedriftene har til felles. Noter desse punkta i ei felles oversikt, t.d. på tavla.
- Drøft i klassen om nokre av løysingane bedriftene har valt for å redusere matsvinn, også er relevante på skulen dykkar.