Hopp til innhald

Fagstoff

Umami

Sjølve ordet umami betyr "god smak" på japansk. Du kan på ein måte seie at dette er ein ny smak, då han vart definert og akseptert i nyare tid, men smaken har nok alltid vore der, han har berre ikkje vore beskriven eller hatt eit namn.

Umami smaker du med heile tunga, så det er mange som beskriv det som at smaken fyller munnen og fører til at du vil ha meir og meir av det du smaker på. Det kan forklare at mat med mykje umami er lett å like, og at smaken gjer at vi ikkje klarer heilt å stoppe å ete.

Du kan tilføre umami i ein rett for å skape ein meir komplett smak og fylle munnen med smak. Eit døme er pasta med steinsopp, der du i tillegg riv over parmesan. Du vil oppleve det same med rå fisk, som sashimi, som du dyppar i soyasaus. Soyasausen inneheld mykje umami og salt.

Innan vegansk matlaging nyttar du gjerne selleri eller tare for å skape umamismak. Derfor nyttar vi gjerne tare i veganske krafter til supper og sausar.

Beskriv umami

Du bør finne din eigen måte å beskrive umami på. Det finst mykje smak av umami i sopp, varmebehandla tomat, raudt kjøt, selleri og parmesan. Smak på noko av dette, og prøv å beskrive kva du føler.

CC BY-SASkrive av Frode Selvaag.
Sist fagleg oppdatert 06.12.2020

Læringsressursar

Sensorikk