Hopp til innhold

Fagstoff

Hundre år med Aftenposten

Avisa Aftenposten ble etablert i 1860 av boktrykker Christian Schibsted. I samarbeid med Aftenpostens digitalarkiv og Avis i skolen presenterer vi her et utvalg som viser hvordan Aftenpostens innhold og utseende har endret seg i løpet av de siste hundre årene.
En kvinne sitter i en bil og leser Aftenposten. Forsideoppslaget handler om at Hitler er død, og ifølge oppslaget falt han "i kamp til siste åndedrag mot bolsjevismen". Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Aftenposten ble grunnlagt i 1860 og er i dag den avisa i Norge som har størst opplag. I perioden 1880 til 1970 var Aftenposten tilknyttet høyresida i norsk politikk. Avisa er i dag politisk uavhengig, slik de fleste norske aviser har vært de siste femti årene.

Aftenposten fikk en oppsving under andre verdenskrig, siden nazisympatier medførte at avisdriften kunne fortsette som vanlig under den tyske okkupasjonen av Norge.

Fram til 2012 ga Aftenposten ut både en morgen- og en kveldsutgave. I dag gir Aftenposten ut både en omfangsrik papiravis og en omfangsrik nettavis.

Aftenposten ble stiftet av Christian Schibsted og er fremdeles eid av det norske mediehuset Schibsted ASA. Schibsted eier i tillegg (januar 2021) VG, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad.

Bla i digitalarkivet

I samarbeid med Aftenpostens digitalarkiv og Avis i skolen presenterer vi her et utvalg aviser som viser hvordan innhold og utseende har endret seg i løpet av de siste hundre årene.

Skriv inn adressen http://issuu.com/ndla# i et nytt nettleservindu. Da kan du bla i aftennummeret av avisa fra samme dag samt i andre avisutgaver som omtaler viktige begivenheter i norsk historie.

Utvalget er gjort av professor Martin Eide ved Universitet i Bergen. NDLA takker Aftenposten og Avis i skolen ved Sven Fjeldal for velvillig bistand.

Følg Aftenposten fra tiår til tiår

Bla i digitaliserte gjengivelser av utgaver av Aftenposten fra 1910 til 2020 i PDF-filene under. Utgavene er gjengitt med tillatelse fra Aftenposten. PDF-filene kan ikke leses av skjermoppleser.

Filer

CC BY-SASkrevet av Aftenposten og Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 26.10.2018

Læringsressurser

Mediehistoriske tidslinjer (fordypning)