Hopp til innhold

Fagstoff

Hvem oppfant egentlig telefonen?

Dersom du fordyper deg i mediehistorien vil du se at flere personer har tenkt ut samme teknologi omtrent samtidig.
Graham Bell snakker i telefon for første gang. Håndkollorert fotografi.
Åpne bilde i et nytt vindu

Graham Bell eller Antonio Meucci?

Alexander Graham Bell blir i mediehistorien ofte kreditert som personen som oppfant telefonen. Årsaken er at det var han som i sin tid fikk patent på denne oppfinnelsen. Men enkelte hevder at Bell stjal patentsøknaden til en annen oppfinner på 1800-tallet, italieneren Antonio Meucci. I 2002 anerkjente den amerikanske kongressen Meucci som den rettmessige oppfinneren av telefonen.

Geniale tanker oppstår gjerne samtidig

Portrett av Antonio Meucci. Tegning.

Antonio Meucci (1808–89) var opprinnelig scenetekniker på teateret i den italienske byen Firenze. For å kunne kommunisere med de andre sceneteknikerne brukte han en enkel rørtelefon. Senere fant han ut at menneskestemmen kunne formidles gjennom en koppertråd fra et rom til et annet. Som så mange andre italienere i sin tid emigrerte Meucci til USA. Her videreutviklet han oppfinnelsen sin og laget prototyper som ble kalt «teletrofono». (Kilde: Store norske leksikon)

På samme måte som Meucci forsøkte også den tyske oppfinneren Philipp Reis, amerikaneren Elisha Gray og engelsk-amerikaneren Alexander Graham Bell å utvikle tekniske løsninger for overføring av lyd. Graham Bell var spesielt opptatt av å finne tekniske måter å overføre lyd på, siden både hans mor og hans kone var døve.

Antonio Meucci kom ut for en alvorlig ulykke som gjorde at han ble tvunget til å selge prototypene sine til Western Union laboratory. Her skal Alexander Graham Bell ha fått tilgang til patentsøknaden, noe som endte med at han registrerte oppfinnelsen i sitt navn. Graham Bell utviklet deretter et telefonapparat som faktisk kunne tas i bruk som kommunikasjonsmiddel.

Kampen om heder og ære

Utvikling av nye tekniske løsninger skjer ofte parallelt i ulike deler av verden, og man er derfor ikke alltid enige om hvem som fortjener heder og ære når en ny oppfinnelse ser dagens lys. Det store britiske oppslagsverket Encyclopædia Britannica krediterer for eksempel fremdeles Alexander Graham Bell som oppfinner av telefonen, det samme gjør langt på veg den engelskspråklige utgaven av Wikipedia. Italienske oppslagsverk krediterer Antonio Meucci. Det samme gjør norske Wikipedia og Store norske leksikon.

Mafiafilmer som Gudfaren del III og Sopranos hyller italiensk-amerikansk Antonio Meucci som oppfinneren av telefonen. Filmene avspeiler en kamp om heder og ære mellom ulike innvandrergrupper i USA, der italienske innvandrere har følt seg utnyttet og bedratt. Engasjementet er også stort i de landene oppfinnerne en gang utvandret fra. Den dag i dag går diskusjonen om Meucci contra Graham Bell heftig i debattforum på Internett.

Se YouTube-klippet The Sopranos - Italian Dinner Discussion

Les gjerne også artikkelen Genier går sjelden alene på aftenposteninnsikt.no

CC BY-SASkrevet av Ragna Marie Tørdal.
Sist faglig oppdatert 30.05.2017

Læringsressurser

Mediehistoriske tidslinjer (fordypning)