Pølsemaker
yrkesbetegnelse: pølsemaker med svennebrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2,
pølsemakerfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
En pølsemaker jobber med produksjon av pølser og andre kjøttvarer og må kunne mye om råvarene og de ulike bearbeidingsprosessene.
For å kunne utøve faget må du ha kunnskap om både håndverksmessige tradisjoner og bruk av ny teknologi. I moderne industribedrifter jobber man både med produktutvikling og innovasjon og med å ivareta tradisjonelle norske kjøttprodukter.
Til daglig jobber pølsemakeren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Du må derfor være bevisst på HMS.
Sentrale arbeidsoppgaver
- produksjon av alle typer pølser, kjøttpålegg, posteier, spekemat og andre produkter med kjøtt som råstoff
- tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer
- bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
- i ferskvareavdeling: salg av kjøttvarer og informasjon til kunder
En dyktig pølsemaker
har god kunnskap om råvarenes egenskaper
har god kunnskap om de ulike bearbeidingsprosessene
jobber effektivt og hygienisk
har et bevisst forhold til produktivitet og lønnsomhet
har godt håndlag
De fleste pølsemakere arbeider i industrien, men du kan også jobbe i mer håndverkspregede bedrifter som produserer kjøttvarer for salg. En annen mulighet er å jobbe i spesialbutikker eller ferskvareavdelinger i butikk. Som pølsemaker kan du dessuten starte egen produksjon av spesielle kjøttprodukter.