Ernæringskokk
yrkesbetegnelse: ernæringskokk med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
ernæringskokkfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
Som ernæringskokk lager du mat til personer som av ulike årsaker – og i kortere eller lengre perioder – ikke kan lage maten sin selv.
Du skal kunne planlegge og produsere variert og næringsrik kost til alle måltider en person trenger i løpet av et døgn. Maten du lager, må følge Helsedirektoratets kostråd og nasjonale retningslinjer. Som ernæringskokk er du med på å skape trivsel og positive matopplevelser hos både friske og syke.
Sentrale arbeidsoppgaver
- komponere retter og menyer i henhold til offentlige retningslinjer
- ta hensyn til ulike dietter og tilpasset kost
- produsere varm og kald mat i store kvanta
- benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
- produsere og distribuere alle måltider som inngår i heldøgnsforpleining
- bruke og vedlikeholde maskiner og utstyr
- sørge for godt renhold og god produksjonshygiene
En dyktig ernæringskokk
er glad i å lage mat
er gjerne kreativ og har estetisk sans
jobber effektivt og planmessig
har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
har god kontroll på kostnadene
har god forståelse av matens ernæringsmessige betydning
Som ernæringskokk kan du jobbe på institusjonskjøkken på sykehus, pleiehjem eller andre helse- og omsorgsinstitusjoner. Du kan jobbe i kantiner på skoler, på internater, i Forsvaret, i fengsler, til sjøs og offshore.