Baker
yrkesbetegnelse: baker med svennebrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, baker og konditor vg2,
bakerfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet, diplombakerutdanning
Som ferdigutdannet baker vil du kunne forvandle en tilsynelatende uformelig gjærdeig til de nydeligste brød, boller, rundstykker, bagels eller pizzabunner. Bakeren har også ansvaret for wienerbakst, blant annet wienerbrød og kringler. Noen bakere velger å spesialisere seg på industribakst og styrer store automatiserte produksjonslinjer. Andre velger å jobbe i mindre håndverksbakerier og lærer seg også litt om kaker.
I likhet med de fleste andre fag er bakerfaget i stadig endring. Som baker må du derfor holde tritt med både norske og utenlandske trender og nyvinninger. I et stadig mer helse- og kostholdsfokusert samfunn vil du også stå overfor den utfordringen det er å lage produkter som har en riktig sammensetning av nødvendige næringsstoffer, og som samtidig smaker godt.
Sentrale arbeidsoppgaver
- produsere ulike typer brød og annen gjærbakst
- lage bakverk etter både tradisjonelle og nye oppskrifter
- rengjøre og vedlikeholde utstyr
- tilpasse og utvikle oppskrifter
En dyktig baker
har interesse for gjærdeig og andre deiger
har god kunnskap om råvarene og hvordan de påvirker baksten
jobber strukturert, effektivt og nøyaktig
evner å se kundenes behov og ønsker
Som baker vil du kunne jobbe i store industribakerier, med avansert utstyr og produksjon i stor skala, eller i "bakeriet på hjørnet". Det er også mulig å få jobb i hotell- og restaurantnæringen.