Servitør
yrkesbetegnelse: servitør med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
servitørfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
En servitør må kunne omtrent like mye om mat, drikke og produksjon som en kokk. Servitørens jobb er blant annet å formidle informasjon om mat og drikke til gjestene for å sikre at de får en god opplevelse. Som servitør må du også kunne planlegge og gjennomføre arrangementer i lokaler der det foregår selskaper, banketter, kurs og konferanser.
Yrket preges av internasjonalisering, og du må kunne håndtere mennesker med andre språk og kulturbegreper på en måte som ivaretar kundenes ønske om gode opplevelser.
Sentrale arbeidsoppgaver
- kommunisere med gjestene og yte god service, slik at gjestene får innfridd forventningene sine
- presentere, anbefale og servere mat og drikke på en faglig korrekt måte
- tilberede varme og kalde drikker, både alkoholfrie og alkoholholdige
- rydde og dekke opp serveringslokaler til ulike anledninger
En dyktig servitør
er blid og vennlig
liker å arbeide med og for mennesker
viser omsorg
viser interesse for og er glad i jobben sin
har som mål å gi gjesten en god opplevelse
har gode fagkunnskaper
kan kommunisere godt med gjester og kollegaer
kan salgskunsten – vet hva som er lønnsomt, og hva som gir fortjeneste
er hygienisk og har god produksjonshygiene
En servitør kan jobbe på serveringssteder som restauranter, hoteller, puber, barer, cruisebåter, nattklubber, kaféer og selskapslokaler. Du kan jobbe både i Norge og i utlandet.