Ferskvarehandler
yrkesbetegnelse: ferskvarehandler med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2, baker og konditor vg2, matproduksjon vg2,
ferskvarehandlerfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
Ferskvarehandleren arbeider i det viktige sisteleddet, der forbrukeren skal overta ferskvarene. Ferskvarehandleren må derfor være kundens rådgiver. Ferskvarehandlerfaget kan i tillegg til kjøtt omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med vekt på salg og kundebehandling. Økonomi og markedsføring er også viktige elementer i faget.
Ferskvarehandleren betjener kunder fra ferskvaredisken og må derfor ha inngående kunnskap om hele verdikjeden fra bås til bord. Han eller hun må kunne gi faglig gode svar på spørsmål om etisk produksjon, religion, helse, ernæring og tilsetningsstoff i matvarer.
Sentrale arbeidsoppgaver
- produksjon av varme og kalde retter for salg
- produksjon av ulike typer koldtbord og anretninger til cateringvirksomhet
- grovdeling og finstykking av ulike typer kjøtt og fisk
- pakking og framsetting av varer i disk
- mottak av varer og varebestilling
- kundebehandling og salg
- bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
En dyktig ferskvarehandler
liker å jobbe med mennesker
er flink til å kommunisere
er innstilt på å yte service
har god kunnskap om råvarene og hvordan de kan bearbeides
arbeider hygienisk og nøyaktig
har sans for økonomi og markedsføring
Som faglært ferskvarehandler har du mange muligheter. Du kan for eksempel jobbe i dagligvarebutikker og spesialforretninger samt innenfor catering og produksjon av ferdigmat. I dagligvarebutikkene omfatter vareutvalget i tillegg til kjøtt- og fiskeprodukter både sjømat, frukt og grønt, bakervarer, ost og melkeprodukter.