Slakter
yrkesbetegnelse: slakter med svennebrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, matproduksjon vg2, slakterfag vg3 (opplæring i bedrift i to år)
eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
Som slakter tar du imot dyret på slakteriet og er med på hele avlivingsprosessen. Avlivingen ender med at den ferdige skrotten sendes videre i produksjonskjeden.
Slakteren legger grunnlaget for kvaliteten i alle videre ledd av kjøttproduksjonen fra bås til bord.
En slakter må ha gode kunnskaper om kjøtt som råvare og om hvilke forhold i slakteprosessen som påvirker kvaliteten. Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.
Sentrale arbeidsoppgaver
- mottak, driving, oppstalling og avliving av dyr
- gjennomføring av slakteprosessen på en faglig korrekt måte
- klargjøring av skrottene for videre bearbeiding
- uttak og behandling av biprodukter
- bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
- etterlevelse av strenge etiske og hygieniske krav
En dyktig slakter
har god kunnskap om dyrenes oppbygging og vet hva som er god kjøttkvalitet
arbeider på en effektiv og nøyaktig måte
har en bevisst etisk grunnholdning
har godt håndlag
Som slakter kan du jobbe i moderne industrielle slakterier, men også i mobile slakterier eller gårdsslakterier knyttet til oppdrett og produksjon av for eksempel kjøttfe, rein og hjortedyr. Den kjøttfaglige kompetansen din kan også brukes i andre deler av kjøtt- og matbransjen.