Kokk
yrkesbetegnelse: kokk med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
kokkfag vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
I tillegg til å tilberede nydelig mat må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, bærekraftig produksjon, kvalitetssikring, presentasjon og økonomi.
Du må også kunne kommunisere med kollegaer og gjester for å sikre at maten du lager, fører til at gjestene trives og ønsker å oppleve kokekunstene dine igjen.
Sentrale arbeidsoppgaver
- planlegge retter og menyer med utgangspunkt i gjestenes ønsker og behov
- lage mat til ulike anledninger
- benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
- planlegge innkjøp og beregne priser
- anrette og presentere mat
- renhold og produksjonshygiene
En dyktig kokk
er glad i å lage mat
er kreativ og har estetisk sans
jobber godt under press
har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
har god personlig hygiene
er serviceorientert
følger med på trender og utvikling i faget
Som ferdigutdannet kokk vil du kunne jobbe med mat på en rekke forskjellige steder. Du kan for eksempel jobbe på restauranter, kafeer og hoteller, i kantiner samt innen skipsfart og offshore.