Konditor
yrkesbetegnelse: konditor med svennebrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, baker og konditor vg2,
konditorfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell videreutdanning: mesterutdanning, fagskole, generell studiekompetanse, høyskole, universitet
En konditor lager, pynter og setter sammen kaker. Det er et tradisjonsrikt yrke der du må beherske klassiske og utprøvde teknikker. I tillegg må du håndtere moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.
Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon.
Sentrale arbeidsoppgaver
- produksjon av kaker og søtt bakverk
- produksjon av kremer, glasurer og konfekt
- bruk og vedlikehold av maskiner og utstyr
- bruk av både nye og tradisjonelle tilberedningsmetoder
- utvikling og tilpassing av oppskrifter
En dyktig konditor
er kreativ og har god fantasi
har sans for form og farge
arbeider nøyaktig og hygienisk
har god kunnskap om råvarene
har godt håndlag
Som konditor kan du jobbe i spesialforretninger, bakerier eller konditorier. Du kan også jobbe i storkjøkken på hoteller, restauranter eller cruiseskip.