Stell av snittblomstrar og staffasje
I denne oppgåva skal du lære korleis dei ulike blomstrane du bruker skal behandlast. Etter kvart som du får erfaring med ulikt plantemateriale, kan det vere lurt å notere ned optimal behandling av dei ulike artane. Bruk skjemaet under og noter korleis du på best mogleg måte tek vare på ulike blomstrar og staffasje. Sjå gjerne på døma nedst, men bruk dine eigne ord og erfaringar når du blir kjent med ulike blomstrar, grønt og greiner.
Botanisk namn består av slektsnamn og art. Til dømes Narcissus (slektsnamn) pseudonarcissus (art). Det norske namnet er påskelilje. Som blomsterdekoratør skal du kunne både det botaniske namnet og det norske namnet.
Beskriv blomsteren sin utsjånad. Det kan vere ei hjelp å bruke verktøyet FLOF, som står for form, linje, overflate og farge.
Beskriv korleis du bør behandle blomsteren. Reint vatn, næring og reine vasar er alltid viktig. Men skal du snitte rett eller skrått, og kva temperatur skal vatnet ha? Kor lenge skal blomsteren trekkje vatn, og kor kaldt skal han takast vare på? Treng alle blomstrar høg luftfukt, eller kan somme blomstrar lett få fuktskade? Kva temperaturar trivst tropiske blomstrar best i?
Filer
- Varebehandling skjema(DOCX)
Botanisk namn: slekt/art | Norsk namn | Utsjånad | Varebehandling |
---|---|---|---|
Rosa x hybrida | Rose | Form: hovudform rund, men open form. Middels til stor | Fjern alle tornar og blad nedst på stilken. Lag eit reint skrått podesnitt. |
Anthurium andraeanum | Stor flamingoblomster | Form: Stor, rund form som endar ut i ein spiss Linjer: Boga linje som går ut i ein spiss. Rett linje i stilken Overflate: glatt og blank, nesten metallisk eller plastisk Farge: grøn, raud, kvit. Finst òg som burgunder mot svart og raud mot rosa | Lag eit reint skrått podesnitt med skarp kniv. Sårflata må vere glatt. Ikkje klem stilken. Næring i vatnet. Treng ikkje å stå på kjøle. |
Tulipa x hybrida | Tulipan | Form: spiss form. Linjer: rett linje i stilk Overflate: glatt. Farge: finst i mange ulike, ofte sterke fargar | Blir rett over snitta med eit reint snitt. Bruk alltid kniv. Ikkje klem stilken. Treng ikkje næring i vatnet. Blir teke vare på på kjøle. |