Galangarot
Rotstammen er ca. én meter lang og har små spisser eller utvekster. De nye skuddene er lys rosa i fargen. Hvis vi knekker rota, kjenner vi straks den friske duften. Duften kommer fra plantens to smaksemner som er galganol og alpinol. Galangarot brukes som ferskt krydder på samme måte som ingefær. Galangarot har flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter.
Galangarot har svært god holdbarhet. Den kan lagres i flere måneder ved gode lagringsforhold, helst mellom 8 og 12 grader. Fuktighet under lagring fører til misfarging og råte.
Galangarot kalles også for ung ingefær og brukes på de samme områdene som ingefær, men smaken er noe mildere. Før bruk må vi rense den noe ved å skrape eller skrelle bort det ytterste laget. Fersk galangarot kan bitvis presses i hvitløkspresse eller også rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av denne rotveksten med, men de fjernes før servering. Galangarot kan brukes i karriretter, til lam, svin eller fisk. Den er vanlig i det kinesiske, thailandske og indonesiske kjøkkenet og er en viktig bestanddel i marinade for orientalske kjøttretter.
Siden vi har et begrenset forbruk av galangarot, kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessig betydning.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Galangarot skal ha fast konsistens og være lys brun. Den skal ikke ha tegn til misfarging eller råteangrep.
Med andre ord
Latin: Alpina galanga
Engelsk: Greater Galangal
Tysk: Laos, Grosser Galgant, Galanga
Fransk: Galanga d'Inde