Hopp til innhold

Fagstoff

Persillerot

Persillerot er i nær familie med persille og er en svært gammel kulturplante. Den har sin opprinnelse ved Middelhavet, der den fortsatt vokser vilt.
Ei persillerot mot hvit bakgrunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Persillerot er ei hvit rot med lysebrune striper som likner på pastinakk, men er litt mindre. Både rota og graset har sterkere smak enn bladpersille. Smaken på persillerota kan også minne mye om sellerirot. Om høsten selges persillerota i bunter med graset på. Utover vinteren selges rota uten gras.

Bruksområde

Persillerot i en suppe. Foto.

Persillerota renses før bruk. Kutt av stilken og rotfestet, og skrell med en potetskreller. Persillerot kan brukes i supper og gryter, smørdampet eller steikt som tilbehør til kjøttretter. Revet persillerot er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok. I supper og gryter kan også graset brukes.

Prøv deg gjerne på å steike persillerot i ovnen.

Oppskrift på ovnsbakte persillerøtter (matprat.no).

Ovnsbakt persillerot med skinke. Foto.

Kvalitetskrav

Persillerota skal være rein, sunn, saftspent og fri for skadedyr. Rota skal være hel, velformet og uten forgreininger.

Næringsinnhold

Persillerot inneholder A-, B6- og C-vitaminer, jern, kostfiber, folat og en del kalium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

september–april

Med andre ord:

latin: Petroselinum crispum
engelsk: root parsley
tysk: Wurzelpetersilie
fransk: persil tubéreux

Lagring:

2–4 ºC, gjerne i plastpose eller plastboks

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020

Læringsressurser

Rotgrønnsaker