Ingefær
Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Hvis vi brekker av knollen, kjenner vi straks den friske duften av ingefær. Duften kommer fra plantens eteriske oljer, som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Ingefær brukes som krydder på linje med den tørkede varianten, men har en langt friskere smak fersk enn tørket.
Ingefær har svært god holdbarhet. Den kan lagres i flere måneder ved gode lagringsforhold, helst mellom 8 og 12 grader. Fuktighet under lagring fører til misfarging og råte. Ingefær kan også fryses.
Ingefær har et stort anvendelsesområde. Før bruk må den renses ved at vi skraper eller skreller bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkspresse eller rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten, men fjernes før servering. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat, og den er også en viktig bestanddel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk sammen med eple og pære.
Ingefær har flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter. Siden vi har et begrenset forbruk av ingefær, kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessige egenskaper. Ingefær er lenge blitt brukt som legemiddel. Har du sår hals, kan du trekke ei skive ingefær sammen med teen, eller du kan legge ei skive ingefær på tunga. Det er også sagt at ingefær hjelper mot kvalme, reisesyke og svangerskapssmerter.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.
I den korte filmen under kan du lære mer om ingefær og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
Latin: Zingiber officinale
Engelsk: Ginger
Tysk: Ingwer
Fransk: Gingembre