Hopp til innhold

Fagstoff

Ingefær

Ingefær er en gammel kulturplante som har vært dyrket i mange tusen år i Kina, India og flere afrikanske land. Det er den kraftige underjordiske stengelknollen som er spiselig, og den spesielle fasongen kommer av flere bladskudd og utvekster under vekstperioden.
Ingefærrot i en hånd. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Ingefær er lys brun utvendig med en svak gulgrønn farge innvendig. Hvis vi brekker av knollen, kjenner vi straks den friske duften av ingefær. Duften kommer fra plantens eteriske oljer, som inneholder aromatene zingeron og gingerol. Ingefær brukes som krydder på linje med den tørkede varianten, men har en langt friskere smak fersk enn tørket.

Tilsetting av ingefær i glass med eplemost. Foto.

Bruksområde

Ingefær har et stort anvendelsesområde. Før bruk må den renses ved at vi skraper eller skreller bort det ytterste laget. Fersk ingefær kan bitvis presses i hvitløkspresse eller rives på rivjern til krydder. I en del gryteretter kokes skiver av ingefær med i retten, men fjernes før servering. Ingefær kan brukes i karriretter, til lam, svin, fisk, kylling eller kinamat, og den er også en viktig bestanddel i marinade for orientalske kjøttretter. Roten kan også brukes i fruktsalat og i bakverk sammen med eple og pære.

Sushi på en firkantet tallerken. Foto.

Egenskaper

Ingefær har flott smak og aroma og setter en spiss på mange retter. Siden vi har et begrenset forbruk av ingefær, kan vi ikke snakke om noen ernæringsmessige egenskaper. Ingefær er lenge blitt brukt som legemiddel. Har du sår hals, kan du trekke ei skive ingefær sammen med teen, eller du kan legge ei skive ingefær på tunga. Det er også sagt at ingefær hjelper mot kvalme, reisesyke og svangerskapssmerter.

Næringsinnhold

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Ingefær skal ha knoller som er faste, kraftige og lysfargede. De skal ikke ha tegn til misfarging, råteangrep eller inntørking.

Huskelappen

Med andre ord:

Latin: Zingiber officinale
Engelsk: Ginger
Tysk: Ingwer
Fransk: Gingembre

Lagring:

8–12 °C. Ingefær har svært god holdbarhet. Den kan lagres i flere måneder ved gode lagringsforhold. Fuktighet under lagring fører til misfarging og råte. Ingefær kan også fryses.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 17.04.2020

Læringsressurser

Rotgrønnsaker