Reddik
Den mest brukte reddiken er den vi kaller for sommerreddik, som har kulerund form og rød farge. Vi har også vinterreddik, som er en noe mindre kjent variant. Den ligner på en gulrot i form og er rund og avlang med en lysere rød farge.
Reddik har en frisk og noe sterk smak. Dette kommer av at den inneholder sennepsolje.
Bruksområde
Reddik må først vaskes i kaldt vann. Den kan deretter spises naturell, hel, i skiver eller kuttet i salat. Reddik er godt tilbehør til ost og hører dermed til et ostebord sammen med druer, kiwi og stangselleri. Den kan også spises sammen med dipp eller som pålegg, eller den kan kokes i 10–15 minutter og serveres som varm grønnsak til kjøtt og fisk.
Kvalitetskrav
Reddik finnes i forskjellige varianter, og generelt sagt skal knollene ha fast, hvitt fruktkjøtt og være saftige. De må være hele og harde uten bløte eller mørke flekker. Sommerreddik, som ofte kommer i bunter, skal ha friske, grønne blader.
Næringsinnhold
Reddik er kalorifattig og inneholder noe C-vitaminer. Likevel gjør det beskjedne forbruket at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Norsk sesong:
mai–august
Med andre ord:
latin: Raphanus sativus var. sativus
engelsk: radish
tysk: Radieschen
fransk: radis
Lagring:
0–2 °C