Hopp til innhold
Fagartikkel

Reddik

Reddik er en gammel kulturplante som stammer fra Kina. Det finnes flere varianter av reddik, og alle regnes som rotdelikatesser. De ulike variantene er forskjellige i form, farge og størrelse.

Utseende og lagring

Den mest brukte reddiken er den vi kaller sommerreddik, som har kulerund form og rød farge. Vi har også vinterreddik, som er en noe mindre kjent variant. Den likner på ei gulrot i form og er rund og avlang med en lysere rød farge. Reddik har en frisk og noe sterk smak. Dette kommer av at den inneholder sennepsolje.

Den norske sesongen strekker seg fra mai til august. Ved lagring bør reddik lagres kjølig, helst mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Reddik må først vaskes i kaldt vann. Den kan deretter spises , hel, i skiver eller kuttet i salat. Reddik er godt tilbehør til ost og hører dermed til et ostebord sammen med druer, kiwi og stangselleri. Den kan også spises sammen med dipp eller som pålegg, eller den kan kokes i 10–15 minutter og serveres som varm grønnsak til kjøtt og fisk.

Kvalitetskrav

Reddik finnes i forskjellige varianter, og generelt sagt skal knollene ha fast, hvitt fruktkjøtt og være saftige. De må være hele og harde uten bløte eller mørke flekker. Sommerreddik, som ofte kommer i bunter, skal ha friske, grønne blader.

Næringsinnhold

Reddik er kalorifattig og inneholder noe vitamin C. Likevel gjør det beskjedne forbruket at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om reddik

I den korte filmen under kan du lære mer om reddiken og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.

Slik tilbereder du reddik. Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Raphanus sativus var. sativus
engelsk: radish
tysk: Radieschen
fransk: radis

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 20.08.2024