Gulrot
Araberne tok med gulrot til Spania for cirka 1000 år siden, og herfra har den spredd seg til resten av Europa. Gulrot trives både i varme og i kalde strøk og dyrkes over store deler av verden.
Den norske sesongen strekker seg fra januar til desember. Holdbarheten er avhengig av luftfuktigheten. På spesiallagre med høy luftfuktighet og lav temperatur (0 til 2 grader) er gulrot holdbar i mange måneder.
Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten. Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje gulrota finnes det svarte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.
Noen gulrøtter blir lange og spisse, andre mer butte i fasongen, og noen nesten helt runde. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge. Den selges både i bunter med gresset på og pakket i poser eller begre.
Minigulrøtter er små gulrøtter, som er mest brukt i storhusholdningsmarkedet. De er svært tynne og har en lengde på 8–10 cm eller mindre. Minigulrøtter selges med gresset på. Vi får noen norske gulrøtter om høsten, ellers importerer vi resten av året.
Gulrot spises enten som råkost eller kokt. Rå gulrot er fint som mellommåltid eller som et tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til steikt fisk. Kokt gulrot er et passende tilbehør til de fleste kjøtt- og fiskeretter. Gulrot brukes i supper, gryter og stuinger og er velegnet til wok. Den brukes også i pickles og til og med i kaker. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos og vil sette en ekstra spiss på potetmosen, både med smak og med farge.
Gulrot skal være fast og fri for brune flekker og fremmed smak eller lukt. Gulrot skal være uten sprekker eller misfarging i toppen. Vasket gulrot skal være hel og ren. På buntgulrot skal gress være friskt og grønt.
Gulrot er rik på betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Ellers inneholder den en del av de andre vitaminene og i tillegg kalium, jern og masse fiber. Kokte og mosede gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter. Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
I den korte filmen under kan du lære mer om gulrot og få tips om hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord:
latin: Daucus carota
engelsk: carrot
tysk: Karotte
fransk: carotte