Nepe
Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepa får vokse lenger, blir den større, og smaken blir besk og konsistensen hard eller treete. Neper finnes også i flere varianter, og formen kan være rund, oval eller avlang.
Den norske sesongen strekker seg fra juni til desember. Neper må lagres kjølig, helst mellom 0 og 2 grader, mørkt og med høy luftfuktighet. Om de er høstet tidlig, egner de seg ikke for langtidslagring.
Vi skreller nepa før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, eller den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.
Neper selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader og sliming.
Nepa er kalorifattig. Den inneholder noe vitamin C, jern og kalsium.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
I den korte filmen under kan du lære mer om neper og få tips til hvordan de kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
Latin: Brassica rapa subsp. rapa
engelsk: turnip
tysk: Mairübe
fransk: navet