Hopp til innhold
Fagartikkel

Nepe

Nepe er en gammel kulturplante som hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får bare vokse i cirka 6 uker før den tas opp. Den hvite, runde rotfrukten er på dette stadiet liten i størrelse med en diameter på 8–10 cm.

Dyrking og lagring

Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepa får vokse lenger, blir den større, og smaken blir besk og konsistensen hard eller treete. Neper finnes også i flere varianter, og formen kan være rund, oval eller avlang.

Den norske sesongen strekker seg fra juni til desember. Neper må lagres kjølig, helst mellom 0 og 2 grader, mørkt og med høy luftfuktighet. Om de er høstet tidlig, egner de seg ikke for langtidslagring.

Bruksområde

Vi skreller nepa før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, eller den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.

Kvalitetskrav

Neper selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, rene, harde og fri for skader og sliming.

Næringsinnhold

Nepa er kalorifattig. Den inneholder noe vitamin C, jern og kalsium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om neper

I den korte filmen under kan du lære mer om neper og få tips til hvordan de kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

Latin: Brassica rapa subsp. rapa
engelsk: turnip
tysk: Mairübe
fransk: navet

CC BY-SA 4.0Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 20.08.2024