Søtpotet
Til tross for navnet er ikke søtpoteten i slekt med vanlig potet, men bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både oransje og hvitt fruktkjøtt. Den oransje varianten er mest brukt hos oss. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er søtaktig og kan minne om gulrot.
Søtpotet har lang holdbarhet og kan oppbevares i flere måneder under ideell temperatur og luftfuktighet. Ved lagring bør temperaturen være mellom 12 og 16 grader.
Søtpotet kan både stekes i skiver, kokes eller bakes. Den er en velsmakende grønnsak til kjøttretter eller til bruk i wok. Koketida er den samme som for vanlig potet. Kokt søtpotet bør skrelles. Søtpotet er veldig godt egnet som bakt potet med salt, pepper og en klatt med smør og kan også kuttes i biter og stekes i panne eller i wok. Søtpotet blir brukt til kaker og i desserter, som for eksempel i sweet potato pie – søtpotetpai.
Søtpotet inneholder mer karbohydrater i form av sukker enn vanlig potet. Den er også rik på vitamin A.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Søtpotet er større enn vanlig potet og kan veie opptil fem kilo. Den skal være glatt i skallet, hel og fast i konsistensen. Den skal være uten vekstsprekker, inntørking eller bløte flekker.
I den korte filmen under kan du lære mer om søtpotet og få tips til hvordan den kan tilberedes og serveres.
Med andre ord
Latin: Ipomoea batatas
Engelsk: sweet potatoe
Tysk: Süsskartoffel, Batate
Fransk: batate douce