Hopp til innhold

Fagstoff

Fritering av grønnsaker

Fritering vil si at grønnsakene stekes i varmt fett. Du kan bruke en elektrisk frityrkoker eller ei jerngryte. Det går også an å fritere i ei stekepanne med bare litt olje i.
Ferdig fritert jordskokkchips i en frityrkurv som står på ei skjærefjøl. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu


Olje som egner seg til frityrsteking, er olje som tåler høy temperatur og har en nøytral smak, slik som raps- eller solsikkeolje.

Temperatur

Vi friterer på en temperatur på rundt 180 grader. For å teste om oljen er passelig varm, kan du stikke ei tresleiv ned i den. Oljen er varm nok hvis det begynner å bruse rundt skaftet. Husk at oljen holder en høy temperatur og kan ta fyr, ha derfor alltid et lokk tilgjengelig for å slokke en eventuell brann. Du må aldri kaste vann på frityren, da vil den eksplodere.

Vi kan fritere grønnsaker på flere måter:

  • fritering naturell
  • fritering av grønnsaker som er dyppet i frityrrøre
  • fritering av panert råvare eller råvare pakket inn i deig

Under får du se framgangsmåter for noen av de ulike variantene.

Chips av rotgrønnsaker

Gulrot, jordskokk, pastinakk, beter og sellerirot er grønnsaker som egner seg til å lage chips av.

Framgangsmåte

  1. Rens og skjær grønnsakene i tynne skiver ved hjelp av en mandolin.
  2. Friter skivene gylne i en nøytral olje. Pass på at du ikke har for mye i frityren på en gang, da senkes temperaturen på oljen, og skivene blir bløte i stedet for sprø.
  3. Ta opp skivene med en hullsleiv når de er gylne og sprø, og legg dem på et papir for avrenning. Krydre med salt før servering.

Løkringer

Vi kan lage løkringer ved å dyppe ringene i en frityrrøre eller ved å panere dem først, slik vi viser her.

Framgangsmåte

  1. Skrell en løk og del den i litt tykke skiver.
  2. Gjør klar paneringen: en skål med mel, en skål med sammenvispet egg og en skål med griljermel.
  3. Dypp løkringene i melet, så i egget og til slutt i griljermelet.
  4. Friter i varm frityr til ringene er gylne og sprø, ta dem opp med ei hullsleiv og la de renne av på papir.
En paneringsstasjon som består av en skål med hvetemel, en skål med egg og en skål med griljermel. I skålen med egg dyppes det løkringer ved hjelp av en gaffel. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Grønnsakstempura

Tempura er en rett som stammer fra Japan. Den består av grønnsaker og sjømat som dyppes i en tynn røre og frityrstekes. Blomkål, paprika, squash, brokkoli, asparges, sukkererter og løk er eksempler på grønnsaker som egner seg til tempura.

Framgangsmåte

  1. Lag en frityrrøre på basis av hvetemel og/eller maisenna, stivpiskede eggehviter og en væske som vann med kullsyre, vann eller øl.
  2. Rens og kutt grønnsaker i jevne biter.
  3. Dypp grønnsaksbitene i røren og friter til de er gylne og sprø.
  4. Ta opp bitene med ei hullsleiv, og la dem renne av på papir. Server med en god dipp.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 03.03.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker