Tilberedning av spinat
Spinat dyrkes i Norge og er en utbredt grønnsak over hele verden. Spinat finnes som små blader med tynn stengel som egner seg til salater og kan spises rå. Litt større og grovere spinat egner seg mer til puré, stuinger og varmebehandling. Du vil kjenne smaken av spinat som lett søtlig, etter varmebehandling vil den ha mer syrlighet og oppleves mer kraftfull i smaken.
Det er veldig viktig at vi vasker spinaten grundig. Spinaten trives i sandholdig jord, derfor følger det ofte med jord og sand inn på kjøkkenet. Begynn med å renske bladene fra stilken. Legg så spinaten i rikelig med kaldt vann. Bytt gjerne vann flere ganger. Siden spinaten ofte har sand og jord på seg, må vi være veldig nøyaktige. Etter vaskingen tørkes spinaten i en salatslynge eller slynges i et kjøkkenhåndklede og legges på papir.
Husk at stilken også kan brukes. Vask den grundig og kutt den i biter. Da kan du sylte og steke den. Da får du utnyttet hele råvaren, og det er et viktig bærekraftsmål.
Spinat bør oppbevares i plastpose eller boks. Om du merker at spinaten begynner å bli slapp, er det er godt tips å legge den i kaldt vann, da får den spensten tilbake.
Her får du oppskrifter på tre ulike måter å tilberede spinat på som får fram den gode smaken.
Spinatpure er et dekorativt garnityr som kan passe til retter med ulike råvarer. Her er det viktig å kjøre puréen glatt ved å kjøre spinaten lenge nok i blenderen.
Ingredienser
400 g spinat
1 fedd hvitløk
30 g sjalottløk
2 ss solsikkeolje
60 g smør
1 dl kremfløte
salt
kajennepepper
Framgangsmåte
Vask og tørk spinaten godt, dette er viktig å unngå å få med vann.
Finhakk hvitløk og sjalottløk. Fres i olje til det er blankt, og ha i spinaten. La spinaten steke til den faller sammen.
Ha på fløte og smør, og kok opp.
Ha spinatblandinga i en blender. Kjør til en glatt puré. Husk å kjøre den lenge nok, slik at den får en glatt konsistens.
Ha puréen over i ei gryte, varm opp og smak til med salt og kajennepepper.
Sautert spinat er en rett som er ypperlig som tilbehør til kjøtt, fisk eller fjærkre, eller den står godt som egen rett.
Ingredienser
250 g spinat
50 g sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss smør
salt og nykvernet sort pepper
Framgangsmåte
Vask og tørk spinaten godt, dette er viktig å unngå å få med vann.
Finhakk sjalottløk og hvitløk, og fres i smør til det blir gyllent. Ha i spinaten og stek til spinaten nesten faller helt sammen. Smak til med salt og nykvernet pepper.
Legg på et brett med papir, før du så anretter.
Spinat-timbal er en klassiker som fortjener sitt comeback. Dette er en bærekraftig metode å tilberede spinat på. Her kan du bruke spinat som gjerne ikke har de fineste bladene.
Timbal har sitt navn ut fra formen som er rund eller oval. En timbal hvelves ut av forma etter at den er ferdig, for så å anrettes.
Ingredienser
150 g spinat (ferdig renset)
2 egg
6 g hvetemel
1,4 dl kremfløte
60 g revet ost
salt
muskatnøtt
Framgangsmåte
Sett ovnen på 120 grader. Du kan bruke steam-/dampovn, sett den da på 100 grader.
Sett på en kjele med vann, kok opp. Ha salt i vannet som til forvelling: 1 ss salt til 1 liter vann.
Forvell spinaten i 10 sekunder. Ta ut og avkjøl i isvann. Klem ut så mye av vannet som mulig. Legg spinaten i et klede eller et godt papir.
Kok opp fløte, ha i nyrevet muskatnøtt, hvetemel og ost. Rør godt sammen.
Knekk eggene i en egen bolle, og visp sammen. Hell den varme fløten over eggene og rør godt rundt.
Ha spinaten over i en blender, og hell røren med egg og fløte over. Kjør i blender til den er helt glatt, slik at du får ut mye farge fra spinaten.
Sil over i en kjele, smak til med salt og eventuelt mer muskatnøtt.
Fyll blandinga i smurte former. Sett formene i langpanna, og hell på kokende vann, slik at det blir et vannbad. Stek i ovnen til de er gjennomstekte og faste. Det tar cirka 45 minutter.
La timbalene stå litt før du hvelver dem ut. Dette er en fin måte bruke spinat på, her får du et fint garnityr som passer til mange retter eller som en egen rett.