Stuet og gratinert
Vi lager stuede grønnsaker ved å blande kokte grønnsaker med béchamelsaus eller la grønnsakene koke i fløte slik at fløten tykner.
Stuet gulrot
Stuet gulrot er et tradisjonelt tilbehør som passer spesielt godt til fiskeretter.
Framgangsmåte
Skrell og kutt gulroten i skiver eller terninger.
Kok gulroten til den er mør, men med litt fast kjerne. Hell av kokevannet, men ta vare på det slik at du kan bruke det til å smaksette og eventuelt regulere konsistensen på stuingen om det trengs.
Lag en litt tykk béchamelsaus. Hell sausen litt etter litt over gulrøttene og ikke motsatt, slik at det ikke blir for mye saus i forhold til gulrøtter. Smak til og server.
Gratinering vil si at du gir en rett en gyllen stekeskorpe ved å bruke sterk overvarme i stekeovnen eller bruker grillelementet. Til gratineringen er det vanlig å strø retten med revet ost, brødrasp eller bruke en hvit saus. Her kan du eksperimentere med å bruke ulike typer oster eller smaksette med ulike typer urter og krydder.
Gratinert blomkål
Når du lager gratinert blomkål, kan du velge å servere blomkålen hel eller delt opp i buketter. Framgangsmåten under viser hvordan du gjør det med hel blomkål.
Framgangsmåte
Rens blomkålen for blader, og kok den knapt mør i lettsaltet vann.
- Hell av kokevannet og legg blomkålen i en bakke.
- Lag en tykk béchamelsaus, og ha om ønskelig litt ost i sausen.
- Hell béchamelsausen over blomkålen, og ha revet ost på toppen.
- Gratiner blomkålen i ovnen til overflaten er blitt gyllen og fin.
- Server som en egen rett sammen med litt sprøstekt bacon, eller bruk den som garnityr til for eksempel kjøttretter.
I denne filmen får du se hvordan du kan tilberede gratinert brokkoli.