Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Varianter av blomkål

Når du varmebehandler blomkålbukettene, tilsetter væske og moser dette sammen, får du en blomkålpuré. Både bladene og stilken kan varmebehandles og spises. Alt på blomkålen kan brukes i matlaging.
Hel blomkål mot hvit bakgrunn. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

Du skal i denne oppgaven tilberede hele blomkålen, men på forskjellige måter.

  • Lage blomkålpuré på tre forskjellige måter.
  • Bake blomkålstilken i ovn.
  • Blansjere og smørdunste blomkålbladene.

Legg opp dette pent og kreativt dandert på en tallerken. Etterpå skal du vurdere følgende punkter:

  1. Smak på alle tre variantene av blomkålpuré. Fortell hva som kjennetegner smaksbildet i alle tre puréene.
  2. Hvilken variant ble den beste på smak? Hvorfor?
  3. Hva synes du om smak og konsistens på blomkålblader og blomkålstilk?

Blomkålpuré 1

Ingredienser

  • 1 blomkål
  • litt fløte
  • litt melk
  • litt smør
  • salt
  • pepper

Framgangsmåte

Rens bort de grønne bladene, skjær ut blomkålstilken og legg dette til side. Del opp buketter og kok dem i vann til de blir møre. Varm opp litt fløte og melk. Sil av vannet og mos blomkålen ved hjelp av en stavmikser eller blender. Spe inn litt fløte og melk, og kjør blandinga til den er glatt og fin. Smak til med litt smør, salt og pepper.

Blomkålpuré 2

Ingredienser

  • 1 blomkål
  • litt fløte
  • litt melk
  • litt smør
  • salt
  • pepper

Framgangsmåte

Rens bort de grønne bladene, skjær ut blomkålstilken og legg dette til side. Kok blomkålbukettene i fløte og melk til de blir møre. Sil av væsken og mos blomkålen med en stavmikser eller blender. Spe inn melk og fløte til du får riktig konsistens. Smak til med litt smør, salt og pepper.

Blomkålpuré 3

Ingredienser

  • 1 blomkål
  • sjalottløk
  • olje eller smør
  • litt fløte
  • litt melk
  • litt smør
  • salt
  • pepper

Framgangsmåte

Rens bort de grønne bladene, skjær ut blomkålstilken og legg dette til side. Stek blomkålbukettene i varm panne med litt sjalottløk og olje eller smør. Brun av bukettene slik at de får både farge og smak. Kok dette sammen med fløte og melk til de er møre. Sil av væsken og mos blomkålen med en stavmikser eller blender. Spe inn væsken til du får ønsket konsistens. Smak til med litt smør, salt og pepper.

Blomkålkrem i en kasserolle tilsatt litt smør. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smørdunstede blomkålblader

Framgangsmåte

Kok opp en kasserolle med vann og litt salt. Legg blomkålbladene i kokevannet i cirka 1 minutt. Avkjøl så i isvann.

Ta blomkålbladene opp av isvannet og tørk av.

Kok opp smør og litt vann. Legg bladene i den oppkokte blandinga i cirka 1 minutt. Legg opp på tallerken sammen med stilk og puré.

Ovnsbakt blomkålstilk

Ingredienser

  • blomkålstilk

  • olivenolje
  • hel pepper
  • fennikelfrø
  • anisfrø
  • havsalt

Framgangsmåte

Bruk stilken på blomkålen. Skrell den litt med en potetskreller til du blir kvitt det ytterste og mest trevlete laget. Stek pepper og fennikelfrø litt i ei panne og knus det med en morter sammen med anisfrø.

Del så "treet" i to, pensle det med litt olivenolje og krydre med røstet pepper, fennikelfrø, anisfrø og litt havsalt.

Bak de halve trærne i ovnen til de er gylne og møre ved 200 grader i cirka 25 minutter.

Mange blå tallerkener med tre klatter ulike typer blomkålpuré, smørdunstet blomkålblad og bakt blomkålstilk. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 23.02.2021

Læringsressurser

Tilberedning av grønnsaker